Bigcarper

soorten karper

Een karper vertegenwoordigen het grootste deel van ons visbestand. Karpers worden tot 120cm lang, ze hebben een vuilwitte buik en goudkleurig lichaam met donkere rug. Karpers kan je aan de haak slaan met mais, boilies, pellets, voermix ? In de warmere perioden van het jaar kan je de grootste exemplaren vangen dichtbij de kant. Je kan ook regelmatig goudkarpers vang een karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden, twee korte op de bovenlip, twee lange in de mondhoeken en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. Vinstralen: rugvin, 20-28, Anaalvin,8-9. Schubben langs de zijlijn 33-40 In de natuur kan hij 30-40 jaar worden.

BIO
Karper (Cyprinus carpio)
Naar de karper is de familie Cyprinidae of karperachtigen genoemd waartoe een zeer grote groep verwante vissoorten behoren zoals blank-, riet-, en kopvoorn, serpeling, brasem, zeelt, enz...
De verschillende karper types zijn:

Wilde karper

Wilde karper of is een slank gebouwde karpersoort die hierdoor erg snel en wendbaar in het water is. De boerenkarper is de oervorm van de karper en komt voornamelijk voor in natuurlijke waters zoals de poldergebieden.

Schubkarper

Schubkarper is het meest bekend bij karpervissers. Deze vis is afkomstig van van de boerenkarper maar is iets minder slank. De schubkarper is net zoals de boerenkarper volledig geschubd met kleine ronde schubben. Er is weinig variatie te herkennen in het schubpatroon, hierdoor lijken ze erg op elkaar.

Spiegelkarper

Spiegelkarper is zeldzamer in Belgiƫ dan de schubkarper. De spiegelkarper is te herkennen aan het lage aantal schubben dat zich op het lijf bevindt. Meestal bevinden de schubben zich als kleine groepjes rond de staartwortel en de rugvin en enkele grote schubben verspreid over de zijflanken. Vroeger werd deze vis met zo min mogelijk schubben gekweekt omdat dit het schoonmaken voor consumptie vergemakkelijkte.

Rijenkarper

Rijenkarper is een variatie van de spiegelkarper maar is te herkennen aan een regelmatige rij spiegelschubben over de zijlijn van de vis. Deze rij schubben loopt loopt van de staartwortel totaan de kieuwdeksels. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze karpersoort in groei meestal achterblijft ten opzichte van de andere karpervariaties.

Lederkarper

 

Lederkarper of naaktkarper is de zeldzaamste variatie van de karpervariaties. De lederkarper wordt gekenmerkt door een lijf met zeer weinig of geen schubben. Net zoals bij de rijenkarper zou de lederkarper niet zo snel groeien als de schub- en spiegelkarper.

Graskarper

 

De graskarper is een smalle, lange vis die niet echt op de gewone karper lijkt. De graskarper heeft, in tegenstelling tot de andere karpersoorten, geen bekdraden. De vis heeft een korte rugvin en een naar boven gerichte bek. De graskarper kan ongeveer 120 centimeter lang worden. Het maximum gewicht bedraagt ongeveer 40 pond

boerenkarper

Een echte wilde variant van de schubkarper is de boerenkarper. Deze twee soorten worden vaak door elkaar gehaald terwijl ze vrij gemakkelijk uit elkaar te houden zijn. De boerenkarper is in vergelijking met de schubkarper veel langer van postuur. Ook kenmerkt deze karpersoort zich door het bijzonder strijdlustig vechten onder de hengeltop. Over het algemeen worden boerenkarpers niet zo groot als hun andere soortgenoten.

 

goudkarper

De Goudkarper komt net als de Albinokarper weinig voor. Het grote verschil is dat de Goudkarper over bijna zijn gehele lichaam goud/oranje kleurig is.

Albinokarper

Deze karpersoort komt zeer weinig voor en is daarom een schitterende verschijning aan je hengel. De Albino heeft een geheel wit/blank lichaam.

Siamesekarper

de siamesekarper is de grootste en zwaarste karper terwereld hij leeft alleen in india en indonesie